Tuesday, November 21, 2006

Khasiat Dadih

Disini aku ingin berkongsi maklumat berkenaan khasiat dadih. Maklumat ini aku perolehi daripada bahan-bahan yang aku gunakan untuk membuat dadih. Oleh itu khasiat utama dadih adalah untuk:

TULANG
1. Kalsium
:: Pembinaan tulang dan gigi

2. Vitamin D3
:: Penyerapan kalsium

3. Magnesium
:: Meningkatkan penyerapan & pengekalan kalsium

TUBUH
1. Protein
:: Pertumbuhan & perkembangan tisu badan

2. Zat Besi
:: Membantu pembentukan sel darah merah untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan termasuk sel & tisu badan

3. Vitamin C
:: Membantu penyerapan Zat Besi

TENAGA
1. Vitamin B1,B2,B3
:: Membebaskan tenaga dari protein, lemak dan karbohidrat

Semoga maklumat ini dapat menyedarkan bahawa dadih adalah satu produk makanan tempatan yang sangat berkhasiat. Kita sebagai rakyat Malaysia, perlu menyokong produk tempatan seterusnya memelihara badan kita........

0 Comments:

Post a Comment

<< Home